CLOSE
CLOSE

Importanţa schimbării regulate a pietrelor de saună

pietre vulcanice pentru sobe incalzitoare saune

Cantitatea și calitatea pietrelor de sauna joacă un rol important în întreaga experiență de sauna.

Puteti avea un cost de pana la 10 ori mai mic cu intretinerea unei sobe de sauna daca urmati sfaturile noastre.

Alegerea pietrelor depinde de tipul de soba și utilizarea acesteia. Pietrele trebuie să fie atent selectate pentru durabilitate. Caracteristicile pietrelor de sauna bune includ, printre altele, capacitate termică ridicată și puritate. Pietrele nu ar trebui să producă praf sau orice forma de gaze nocive.

În trecut, pietrele cele mai frecvent utilizate erau din granit sau pietre ce proveneau din apropierea lacurilor sau râurilor. Roca de granit, cu toate acestea, are tendința să se sfarame la o temperatură relativ scăzută de 300 de grade. Capacitatea termică a pietrelor de granit este destul de scăzuta și conductivitatea termică este slabă. Temperatura în saună poate atinge niveluri suficient de ridicate, dar pietrele sa se răcească relativ repede. Pietrele de lac sunt, de asemenea, predispuse să se sfarame repede.

Pietrele înlesnesc producerea aburului în sauna

Cele mai bune pietre de sauna sunt rocile vulcanice profunde. Aceste pietre plutonite și inchise la culoare sunt excelente datorită capacității lor termice și sunt potrivite în special pentru sobele tradiționale. Sobele necesită pietre dense datorita calităților lor superioare de conductivitate termică.

Întreținerea sobei/incalzitorului de saună

Este important să supravegheati starea pietrelor la intervale regulate. Stratul superior de pietre poate părea în stare bună, dar mai jos pietrele sunt expuse la stres mult mai mare și temperaturi crescute. Pietrele maruntite blocheaza fluxul de aer și acest lucru poate scurta durata de viață a sobei de sauna.

Este o idee bună, cel puțin anual, de a schimba poziția pietrelor și inlocuirea celor sfarmate. În același timp, sistemul de încălzire al saunei poate fi curățat de orice reziduu și praf care se aduna în interior.

Se recomandă ca în condiții normale de utilizare pietrele ar trebui să fie schimbate anual.În practică, frecvența de înlocuire a pietrele depinde de gradul de utilizare al saunei și calităţii pietrelor.

Când sauna este folosită doar ocazional, pietrele nu trebuie să fie înlocuite la fel de frecvent(1-2 ori pe an), dar în saune publice pietrele ar trebui să fie schimbate de mai multe ori pe an.

Cât de des ar trebui ca pietrele de încălzire să fie schimbate într-o saună de familie ?

Cât de des sunt schimbate depinde de cât de mult este utilizat sistemul de încălzire. În cazul în care este o medie de doua ori pe saptamana, pietrele trebuie schimbate o dată pe an . Este o idee bună de a rearanja pietrele ocazional, deoarece ele tind să se sfărâme cu utilizarea, făcând o zonă mai compactă și prin urmare obstrucționează libera circulație a aerului. Buna circulatie a aerului va asigura că încălzitorul funcționează în mod corespunzător și rezistențele vor avea viaţă mai lungă. Noi , în general, recomandam inlocuirea pietrelor o dată pe an într-o saună publică, în cazul în care este folosită o dată pe săptămână în medie . De două ori pe săptămână , de două ori pe an , și așa mai departe … Compartimentul de piatră într-o sobă de saună publică care este folosită în mod continuu  trebuie să fie inspectat o dată pe lună și pietrele înlocuite atunci când este necesar .

Mentenanta pietrelor este o parte importantă a întreținerii sauna, deoarece piatrele sfarmate pot opri fluxul de aer prin soba. În cazul în care elementele de încălzire nu se răceasc în mod corespunzător, durata lor de viata se diminuează progresiv. Se spune că, dacă nu se schimbă pietrele, trebuie să schimbati în curând elementele de încălzire(rezistentele), care sunt mult mai costisitoare și necesita serviciile unui specialist.

Pietrele trebuie verificate periodic. Pietrele de deasupra de multe ori arata mai bine decat pietrele de mai jos. Pietrele de mai sus suporta cea mai mare rata de incalzire deoarece ele capteaza si caldura din partea de jos a incalzitorului. Mai mult ele intra in contact cu cea mai mare cantitate de apa aruncata de utilizator. Extremele de temperatura duc la dilatari termice și constrictie. O fisura oricat de mica a unei pietre va duce in final la sfarmarea acesteia. Astfel pietrele mici vor ocupa locul liber dintre pietrele mari si vor bloca fluxul de aer necesar intr-un incalzitor de sauna.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest